ساخت بلوک ساختمانی با مواد بازیافتی موضوعی است که این روزها مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. به نظر می رسد اگر این فرضیه به صورت کاملا عملی به تحقق برسد و از انواع زباله ها بتوان بلوک ساختمانی تهیه کرد بار عظیمی از دوش کره زمین برداشته می شود.
اگر مواد بازیافتی امروز، بلوک های ساختمانی فردا باشند قطعا زمین نفس خواهد کشید! زیرا سالانه میلیون ها تن انواع زباله تولید می شود. اما این زباله ها به روش هایی همچون دفن، سوزاندن و … نتیجه ای جز آلودگی محیط زیست ندارد، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برخی زباله ها همچون پلاستیک قابل برگشت به طبیعت هم نیستند!
می دانید که صنعت ساخت و ساز روز به روز در حال توسعه و گسترش است. افزایش جمعیت ساخت بناهای مسکونی و غیر مسکونی بیشتری ایجاب می کند، حال اگر بتوان از مواد بازیافتی بلوک ساختمانی درست کرد قطعا گام مهمی در راستای پاکسازی زمین و ارزان کردن هزینه های ساخت و ساز برداشته می شود. سوال اینجاست که آیا چنین چیزی امکان پذیر است یا خیر.
ساخت بلوک با استفاده از برخی زباله های
محققان بر آنند تا از برخی زباله ها برای ساختن بلوک های ساختمانی استفاده کنند. موادی که بیشتر مدنظر آن ها است عبارتند از:
- ضایعات کاغذ
- ته سیگار
- لجن های باقی مانده از فاضلاب
- ضایعات برخی گیاهان
- پلاستیک
- فوم های پلی استایرن
- لاستیک
البته مواد دیگری نیز می توانند در این لیست جای بگیرند اما مهم ترین آن ها عنوان شدند.
برای ساخت بلوک های ساختمانی با استفاده از مواد بازیافتی باید دو نکته اساسی مد نظر قرار گیرد:
- مقاومت فشاری
- جذب آب
مقاومت فشاری
اگر بنا است بلوک هایی از جنس، لاستیک، کاغذ و … ساخته شود باید با روش های مناسب مقاومت فشاری آن ها تا حد امکان بالا برده شود. بی شک تا زمانی که بلوک های بازیافتی یا به اصطلاح بلوک های سبز مقاوت کافی نداشته باشند مورد استقبال سازندگان قرار نخواهند گرفت.
جذب آب
نکته مهم دیگر جذب آب است. یک بلوک ساختمانی ایده آل باید جذب آبی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد داشته باشد. هر چه این دو فاکتور در بلوک های سبز قوی تر باشند بیشتر مورد پذیرش قرار می گیرند.
برای ساخت بلوک های سبز با استفاده از مواد بازیافتی تلاش ها و تحقیقات بسیاری صورت گرفته است. به عنوان مثال یکی از موفق ترین نتایج مربوط به افزودن ضایعات کاغذ به مصالح بلوک و آجر است. البته در این آزمایش تنها ۵ درصد حجم کل اختصاص به ضایعات کاغذی داشت اما نتیجه بسیار قابل توجه بود، زیرا بلوک به دست آمده ۴۰ مگاپاسکال مقاومت فشاری داشت و به هیچ عنوان آب را جذب نمی کرد. یک شرکت ژاپنی به نام By Fusion موفق به ساخت نوعی بلوک های ساختمانی شده که نام آن ها By Block گذاشته است. این بلوک ها صد در صد از پلاستیک های بازیافتی ساخته شده اند. وزن سبک، ظاهر رنگارنگ و زیبا و مقاومت ایده آل از ویژگی های این بلوک های پلاستیکی به شمار می رود. این بلوک ها با گرم کردن، فشرده سازی و ادغام مواد بازیافتی ساخته می شوند.
آنچه در وهله اول در مورد این بلوک های ساختمانی جلب توجه می کند ظاهر رنگی و جذاب آن ها است، علت این تنوع رنگ آن است که بلوک های پلاستیکی با استفاده از انواع ظروف یکبار مصرف، کیسه های مایلونی، بطری آب و … ساخته شده اند.

براساس آنچه گفته شد به نظر می رسد ساخت بلوک های ساختمانی با استفاده از مواد بازیافتی رویایی دست نیافتنی نیست، کما اینکه تلاش های موفقی نیز در این زمینه انجام گرفته است؛ اما قطعا رسیدن به یک نتیجه مطلوب و عامه پسند در این زمینه نیازمند تلاش، پژوهش و هزینه بیشتر است.