فوندانسیون یا پی ساختمان بعنوان رکن اساسی هر ساختمان که نیرو وزن ساختمان را به زمین و حول آن منتقل می کند و از ریزش ساختمان جلوگیری کرده و اساسا سبب پایدار ماندن و قوام ساختمان می گردد و جزیی باربر محسوب می شود.
انواع پی ها
پی ها انواع مختلفی دارند که با توجه به پروژه موردنظر و محل احداث و نوع خاک و سایر شرایط متفاوت است:
پی های عمیق :
هنگامی که لایه های بالایی توانایی تحمل بارهایی که از سوی ساختمان به آن وارد می شود را ندارند در این حالت با استفاده از شمع ها این میزان بار به اعماق انتقال می یابد.
پی های سطحی:
همانگونه که از نام آن پیداست این پی ها روی سطحی ترین خاکی که توان تحمل بار ساختمان را دارد و در مجاورت و کنار تراز زمین است قرار دارد.انواع مختلفی دارد:
۱- پی های منفرد:
این پیها برای تحمل بار محوری یک ستون طراحی میشوند.
۲- پی های شبکه ای (مشبک):
شبکه ای دارای یک یا چند شناژ رابط چوبی یا فولادی که فضای خالی بین آن ها توسط بتن پر می گردد و به پی شبکه ای(مشبک) موسوم است. هدف از ساخت این نوع رسیدن به حداکثر سطح افقی ممکن برای توزیع بار در تراز پایه سازه می باشد.
۳- پی های گسترده:
این نوع پی ها در ساختمان های با کاربری های عمومی، ساختمان های اداری، مدارس، نواحی مسکونی و … که در آن ها وضعیت زمین و توان باربری خاک بقدری ضعیف باشد که استفاده از پی های منفرد امکان پذیر نباشد بکار می رود.
۴- پی های پلکانی:
برای ساخت این نوع پی عملیات حفاری بصورت پلکان هایی با طول کم و ضخامت یکسان انجام گرفته و سپس عملیات بنایی بر روی بستر بتنی آماده شده انجام می پذیرد و اگر در پروژه مورد نظر احتمال لغزش کلی سازه وجود داشته باشد، می توان از شمع های بتن مسلح در زیر بتن تراز پایه و به موازات قسمت شیبدار بستر استفاده نمود.
۵-پی های با قوس معکوس:
به نوعی از پی اطلاق می گردد که در آن از قوس های معکوس بین ستون-پایه ها استفاده می گردد. در این نوع از پی بارها توسط قوس هایی که از پایه پی به شکل معکوس ساخته می شوند از ستون-پایه ها به خاک منتقل می گردد. ارتفاع این قوس های معکوس در حدود یک دهم تا یک پنجم طول دهانه بوده و عموما به شکل حلقه های نیم آجره ساخته می شوند. موقعیت قرارگیری این قوس ها می تواند در هر دو جهت به موازات ستون-پایه ها و یا عمود بر آن ها با توجه به ماهیت خاک یا زمین اجرای پروژه باشد.
روش ساخت:
- در ابتدا حفاری تا عمق مورد نظر صورت می پذیرد.
- سطح تحتانی خاکبرداری شده، کوبیده و رگلاژ می گردد.
- سپس بتن ریزی پی به ضخامت مورد نظر با توجه به موقعیت قرارگیری قوس های زیر ستون-پایه ها انجام می گیرد.
- حلقه های قوسی- عموما به شکل نیم آجره- به کمک ملات سیمانی و بعد از آن ستون-پایه ها ساخته می شوند.
- ستون-پایه های انتهایی باید برای مقابه با فشار خارجی ایجاد شده ناشی از عمل قوسی طراحی و اجرا گردند.
- این نوع از پی ها استفاده چندانی در مورد ساختمان های متعارف نداشته ولی برای سازه هایی مانند پل ها، مخازن، تکیه گاهی برای خطوط فاضلاب و … بکار می روند.