به سطح بالایی یک ساختمان سقف گفته می شود که در سازه های چندین طبقه وظیفه جداسازی طبقات و برای ساختمان های یک طبقه برای محافظت از برف و باران می باشد. در مناطقی با دمای کم، ارتفاع کمتر و در مناطقی با دمای بالا ارتفاع بیشتری برای رفت و آمد جریان هوا می باشد.
سقف یکی از مهمترین عناصر ساختمان است که مقاومت آن بسیار حائز اهمیت است.
سقف طاق ضربی
این نوع سقف منسوخ شده و دیگر مورد تایید ضوابط وآیین نامه ها نیست.
سقف طاق ضربی به راحتی و با هزینه کم ساخته می شود و سرعت بالا و عدم نیاز به تخصص زیاد از جمله مزایای این نوع سقف است اما بدلیل وزن بالا و عملکرد بسیار ضعیف و وزن بالای سقف و نبود استحکام در دیافراگم سقف که باعث فروریختن آوار سنگین در هنگام زلزله و آسیب جدی به ساکنان می شود. نداشتن امکان عبور تاسیسات از این نوع سقف. ضخیم شدن سقف نیز به این منظور باعث سنگین تر شدن و کاهش استحکام می شود.
سقف تیرچه بلوک
این نوع سقف یکی از رایج ترین انواع سقف به حساب می آید. اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه بلوک شامل تیرچه ، بلوک پرکننده و بتن و آرماتور حرراتی و آرماتور تقویتی برش (اوتکا ) می باشد دلایل استفاده از این نوع سقف امکان اجرای با کیفیت تر و آسان تر نسبت به سقف دال یتنی و سقف کامپوزیت، رعایت کردن قوانین آیین نامه، سبک بودن این سقف و کم شدن وزن ساختمان و مقاوم تر در برابر زلزله از جمله مزایای این نوع سقف است.
سقف کامپوزیت
این نوع سقف صرفا در اسکلت فلزی قابل اجرا است و به دونوع تقسیم می شود:
- سقف کامپوزیت ساده
- سقف کامپوزیت عرشه فولادی
اجزای تشکیل دهنده آن شامل تیرهای فرعی ( لانه زنبوری-پروفیل ) برشگیر ، بتن و آرماتور حرارتی می باشد. سقف کامپوزیت یکی از بهترین سقف ها در دنیای عمران به حساب می آید و جایگاه اول را در انواع سقف دارا است. از آنجایی که برای اجرای سقف کامپوزیت به شمع بندی نیازی نیست این امکان وجود دارد که چند سقف را به طور همزمان بتن ریزی نمود که تخته ها یا ورق های قالب بندی را نباید به هیچ وجه زودتر از زمان موعد باز کرد.
سقف دال بتنی
این نوع سقف به دلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای پایین و همچنین هزینه ی بیشتری که دارد کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سقف برای سازه های بتنی استفاده می شود و لایه های بتن در آن قرار می گیرد و میلگردها به صورت شبکه ای قرار می گیرد.
در برخی ساختمان ها که از اهمیت بالایی برخوردارند، مثل ساختمان های واقع در نیروگاه ها یا مراکز صنعتی بزرگ از سیستم سقف دال بتنی استفاده می شود.
دو عیب عمده این سقف ها سنگینی و دوم هزینه بالای آن می باشد. این نوع سقف بیشتر در ساختمان های بتنی و متراژهای بالا استفاده می شود.