روان کننده بتن چیست؟ انواع روان کننده بتن یکی از مهمترین افزودنیهای شیمیایی است، این ماده شیمیایی به دلیل مزیتهای فراوانی که دارد، امروزه در زمینههای مختلف ساخت و ساز به کار میرود. صنعت ساخت و ساز از مهمترین صنایع است که نیازمند مصالح با کیفیت است. یکی از مهمترین مصالح ساختمانی که کاربرد زیادی دارد، بتن است.
برای پایه ریزی یک ساختمان، بتن از مهمترین مصالح محسوب میشود. با این توضیحات میتوان نتیجه گرفت که بتن باید بهترین کیفیت را داشته باشد. مواد روان کننده بتن، موادی هستند که با بهبود کارایی و کیفیت بتن اهمیت زیادی دارند. مطالب مهمی که امروز به بررسی آنها میپردازیم شامل موارد زیر هستند:
روان کننده بتن چیست؟
ساخت یک بتن با کیفیت مناسب بدون اضافه کردن مواد افزودنی ممکن نیست. برای بهبود خواص بتن و کنترل کردن فاکتورهای مورد نظر، باید یک سری مواد شیمیایی روان کننده را به آن اضافه کنیم. وقتی به بتن مواد روان کننده اضافه می کنیم، نرم و شکل پذیر میشود. یکی از مواردی که در بتن باعث ایجاد مشکل در هنگام کار میشود:
- اصطکاک: به دلیل چسبندگی بتن ایجاد میشود.
به دلیل چسبندگی بتن ایجاد میشود. برای رفع این مشکل از روان کننده بتن استفاده می کنیم. برای انجام کارهای ریخته گری باید بتن سیال و روان داشته باشیم، از نام این مواد افزودنی هم کاملا مشخص است که باعث روان و سیال شدن بتن میشوند.
انواع روان کننده بتن چیست؟
مواد روان کننده به اشکال مختلف عرضه بازار میشوند. این مواد افزودنی به صورت زیر در اختیار مشتری قرار می گیرند:
- گرد
- مایع
اضافه شدن این افزودنی ها به بتن باعث میشود بتن اصلاح شود و کارایی آن بهتر شود. هنگام تشکیل بتن و ترکیب کردن آب و سیمان و سنگدانهها، وقتی که آنها را مخلوط میکنیم یا بعد از این که این مواد به طور کامل ترکیب شدند، می توانیم از مواد روان کننده بتن استفاده کنیم.
مواد افزودنی روان کننده به عنوان کاهنده آب نیز به فروش میرسند. هنگامی که اسلامپ بتن در وضعیت ثابت است، استفاده از مواد روان کننده باعث کاهش آب بتن میشود. وقتی با این مواد کاهنده آب بتن را کاهش میدهیم، بتن مقاومت بیشتر پیدا خواهد کرد.
با استفاده از این مواد کاهنده آب در بتن، این امکان ایجاد خواهد شد که در شرایط مقاومت ثابت و عیار سیمان کم، بدون افزایش میزان آب اسلامپ بتن را افزایش دهیم.
روان کنندهها در انواع مختلف طراحی میشوند، سه گروه اصلی مواد روان کننده شامل موارد زیر است:
- روان کننده معمولی
- روان کننده کندگیر کننده
- روان کننده تندگیر کننده
این سه گروه از مواد روان کننده ویژگیهای متفاوت دارند. هر یک گروههای کاهنده آب، به نوبهی خود بر کیفیت بتن تاثیر میگذارند.
برای دریافت اطلاعات جامعتر در زمینه انواع روان کننده بتن مقاله زیر را مطالعه نمایید
مقاله: بررسی انواع مواد روان کننده بتن
ویژگی انواع روان کننده بتن چیست؟
استفاده از مواد کاهنده آب در بتن، باعث افزایش روانی و اسلامپ بتن میشود، آب بتن را کاهش مییابد. وقتی از این مواد کاهنده و روان کننده استفاده می کنیم، عیار سیمان نیز کاهش مییابد. مقاومت بتن در جنبههای مختلف نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
از آن جایی که مواد روان کننده بتن در انواع مختلف طراحی میشوند، فرمول ساخت آنها نیز متفاوت است. مهمترین عناصری که برای تولید مواد روان کننده مورد استفاده قرار می گیرند، مواد آلی محلول در آب هستند.
برای ساخت این مواد هم چنین از عناصر و ترکیبات زیر بهره میجویند:
- نمک کلسیم
- سدیم و آمونیوم
- اسید لیگنوسولفونیک
- نمکهای نفتالین
- کربوهیدراتها
- اسیدهای هیدروکسی کربوکسیلیک.
کاربرد مواد روان کننده بتن
همان طور که به احتمال زیاد شما میدانید بتن از مواد زیر ساخته میشود.
- سنگدانه
- آب، سیمان
- سایر مواد معدنی
بتن به عنوان سنگ مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرد، جزء مصالح پرکاربرد ساختمان است و مقاومت بالایی دارد. وقتی از مواد روان کننده بتن استفاده میشود، کارکرد بتن به طور چشمگیری افزایش مییابد و بتن باکیفیت حاصل میشود، که در مقایسه با بتنهای معمولی بسیار کارایی بالاتری دارد.
مواد روان کننده از انواع مواد شیمیایی و معدنی تولید میشوند و تاثیر بسزایی در عملکرد و کیفیت بتن دارند. این مواد از :
- نشست بتن جلوگیری میکنند.
- کارپذیری بتن را افزایش میدهند.
- ظرفیت آب انداختگی بتن را در بتن اصلاح میکنند.
- باعث میشوند که دانههای بتن و سایر ترکیبات آن از هم جدا نشوند.
استفاده از این افزودنیها قابلیت پمپ بتن را بهبود میدهد، میزان دوام و ماندگاری بتن را در طولانی مدت افزایش میدهد، نفوذ پذیری بتن کاهش مییابد. این مواد افزودنی میزان اتصال بتن به آرماتورها را افزایش میدهند.
این مقاله را نیز مطالعه نمایید: قیمت هر لیتر روان کننده بتن
مزایای روان کننده بتن
استفاده از مواد روان کننده بتن باعث میشود مزیتهای فراوانی در کیفیت بتن ایجاد شود.
کاهش استفاده از آب در ترکیب بتن:
وقتی به ترکیب بتن مواد روان کننده اضافه میشود، میزان چسبندگی و حالت خمیری بتن به طور مطلوب حفظ میشوند. در نتیجه نیازی نیست مصرف آب را کاهش دهیم.
از مهمترین معیارهای سنجش میزان کیفیت بتن این است که نسبت آب به سیمان آن کم باشد. هر چه نسبت آب به سیمان کمتر باشد، بتن حاصل یک پارچه و یک دست خواهد بود. ماده روان کننده خاصیت شیمیایی دارد، وقتی این ماده به ترکیب بتن اضافه میشود، باعث میشود جاذبه بین ذرات بتن به تاخیر بیفتد. در نهایت ذرات تشکیل دهنده بتن به طور یک نواخت در بخشهای مختلف بتن پخش میشوند، و در نهایت آب کمتری نسبت به زمان عادی مصرف میکنیم و نسبت آب به سیمان کم میشود.
کم شدن تخلخل بتن :
یکی از عواملی که باعث میشود بتن به طور چشمگیری بیکیفیت باشد، تخلخل است. وقتی از مواد روان کننده استفاده میشود، گیرش بتن با سرعت کمتری انجام میشود. در نتیجه حبابهای هوا از بتن خارج میشوند، در نتیجه هوای محلول در بتن کم میشود و بتن روانی حاصل میشود.
افزایش کارآیی سیمان:
امور مربوط به ساخت و ساز اغلب در زمانهای طولانی انجام میشوند. معمولا مدت زمانی که لازم است تا بتن از محل ساخت به محل مصرف برسد طولانی است. در این مدت ممکن است که بتن خشک شود و کیفیت و کارایی خود را از دست بدهد. برای این که پیمانکار مدت زمان بیشتری برای استفاده از بتن را در اختیار داشته باشد، میتوان از مواد روان کننده بتن استفاده کرد. این مواد گیرایی بتن را کند میکنند و باعث میشوند زمان بیشتر در اختیار پیمانکار باشد.
از معیارهای مهم بتن باکیفیت وجود فضای خالی کم است، وقتی در ترکیب بتن از مواد روان کننده استفاده میکنیم، امکان ایجاد کلوخه کمتر میشود و تبع فضای خالی کمتری در بتن ایجاد میشود.
از دیگر مزایای مواد روان کننده این است که مقاومت بتن را افزایش میدهند. این مقاومت جنبههای مختلف دارد؛
- مقاومت فشاری
- خمشی
- سایشی
- برشی و …
برای تعیین میزان مقاومت فشاری بتن یک تست بیست و هشت روزه انجام میشود. گفتیم که میزان مقاومت بتن وقتی افزایش مییابد که نسبت آب به سیمان کاهش بیابد. استفاده از روان کننده بر ساختار بتن به گونهای اثر میگذارد که حتی در صورت کم نشدن نسبت آب به سیمان، مقاومت فشاری بتن افزایش یابد.
روان کننده بتن چگونه مصرف میشود؟
استفاده از مواد روان کننده در بتن، به عوامل زیادی بستگی دارد. این فاکتورها شامل موارد زیر هستند:
- میزان اسلامپ بتن
- نوع مواد روان کننده و میزان غلظت این ماده
- میزان آب مصرف شده برای ساخت بتن
- شرایط آب و هوا
هم زمینه مورد نظر که قرار است بتن در آن جا مصرف شود، برای مثال به عنوان بتن نما یا این که در قطعات پیش ساخته بتنی.
هم چنین زمانی که از این مواد استفاده میکنیم، باید به این نکته توجه کنیم که چه مواد افزودنی دیگری مورد استفاده قرار می گیرند و چه تاثیری بر روی خواص بتن میگذارند.