هدف اصلی از ایجاد حفره هوایی در بتن با استفاده از هوازای بتن افزایش دوام بتن پس از سخت شدن در برابر تغییرات آب و هوایی است و مقاومت در برابر انجماد و ذوب شدگی. هدف ثانویه افزایش کارایی بتن در فاز نیمه جامد حین اجرا است. انقباض و انبساط آب محبوس شده داخل بتن در فصول مختلف موجب شکست خواهد شد و میتوان با مواد هوازای بتن جلوی این شکست را گرفت.
این مواد دارای عملکرد فیزیکی هستند. معمولا مواد آب دوست و آبگریزی هستند که در سطح اشتراک هوا و آب داخل خمیر سیمان با کاهش کشش سطحی آب امکان ایجاد حباب هوا را حین اختلاط خواهند داد. این حبابهای ریز با حبابهای محبوس که در حالت عادی اختلاط بدون افزودنی در بتن تشکیل میشود تفاوت دارد معمولا اندازههای آن کوچکتر است.
هوازای بتن، نمایی بی خط و خش
تابستان گذشته محل پروژهای بتن ریزی شده است، سال بعد اوایل بهار گذارتان به همان محل میافتد و با صحنه عجیبی مواجه میشوید. هنوز یک سال نگذشته بتن پر شده از ترکهای متعدد و هر کدام از این ترکها دردسرساز است. اگر به دنبال مقصر میگردید احتمالا مجبور هستید یقه آب را بگیرید!
خاصیت انبساطی و انقباضی آب در فصول زمستان و تابستان باعث میشود تا تغییر حجم بدهد و این تغییر حجم قدرتی خواهد داشت که نه فقط در ساختار بتن که در واقع سنگ دستساز انسان است بلکه در تمامی سنگهای طبیعی با تمام شکوه و عظمت آن موجب شکست شود. چرخه ذوب و انجماد آبی که داخل حفرات نفوذ داشته به دلیل خاصیت طبیعی آب و تغییر حجم یک سال نشده ترکهای متعددی را در سطح بتن ایجاد کرده و باید به دنبال چاره بود. چاره این مشکل هوازای بتن است.
هوازای بتن همه فضای خالی را آب پر کند، بخشی به هوا اختصاص داده شود. به این ترتیب فضای کافی برای حرکت انبساطی و انقباضی آب وجود خواهد داشت و فشار آن موجب شکست بتن نخواهد شد.

آیا هوازای بتن موجب تقویت بتن میشود؟
افزایش کارایی بتن به معنای کاهش مقاومت فشاری آن است. بنابراین با افزایش حفرات هوا در بتن و افزایش نسبت آب به سیمان در نهایت شاهد بهبود کارایی بتن خواهید بود و زمانی که کارایی بتن افزایش پیدا کند، مقاومت فشاری آن کاهش پیدا خواهد کرد. بنابراین مقاومت فشاری و به نسبت کمتری، مقاومت خمشی هوازی بتن کاهش پیدا خواهد کرد.
آیا از هوازای بتن گران تمام میشود؟
افزودنیهای هوازی بتن معمولا در مقایسه با سایر افزودنیهای بتن ارزان است و در پایان پروژه، هزینههای تعمیرات را نیز به طرز چشمگیری کاهش میدهد. در واقع شما هزینه خواهید کرد برای اضافه کردن مادهای به بتن که در نهایت چندین برابر این هزینه برای کاهش هزینههای تعمیرات به شما باز خواهد گشت.
هوازای بتن فرآیندی است که با اضافه کردن افزودنیهایی در بتن ایجاد میشود. این افزودنیها با قیمت مناسب در اختیار پیمانکاران قرار میگیرد اما دقت داشته باشید که اضافه شدن هر چه بیشتر هوا یک شمشیر دو لبه است. همانطور که میدانید نقطه قوت بتن، تحمل بالای آن در برابر فشار است. زیاد شدن هوا در حفرات بر مقاومت فشاری بتن تاثیر منفی میگذارد. باید مقدار هوازی بتن در حدی نگه داشته شود که مقاومت فشاری بتن در محدوده مجاز باقی بماند.
میزان هوازای بتن تحت تاثیر عوامل متعددی کم و زیاد میشود. از نوع سیمان گرفته تا سایر افزودنیهای مورد استفاده و مقدار آب اختلاط و حتی وضعیت کامیون و میکسر میتواند موثر باشد. حتی لوله پمپاژ نیست در هوازی بتن تاثیر دارد و اگر طول لوله زیاد باشد هوازی بتن کاهش پیدا میکند. حتی رنگ استفاده شده برای بتنهای دکوراتیو هم میتواند روی حفرات هوا موثر باشد. اگر از رنگ سیاه کربنی استفاده شود بخش زیادی از حبابهای هوا طی فرآیند اختلاط از بین میرود اما اگر از رنگهای معدنی به جای آلی استفاده شود این مشکل وجود نخواهد داشت.
پیشگیری از هزینههای تعمیرات با بتن هوازی

مواد افزودنی لازم برای هوازای بتن ارزان است و هزینه تعمیرات گران. اینجاست که گفته میشود پیشگری بهتر از درمان است. آزمایشهای تعیین میزان حفرات هوای بتن البته هزینهبر است.
باید بتن را از نظر میزان هوای موجود پیش از قرار گیری در پروژه آزمایش کنید. در فاصله نیم ساعت و یک ساعت این آزمایش را تکرار کنید. ممکن است که تصور کنید چنین کاری هزینههایی روی دستتان میگذارد که درست هم فکر میکنید زیرا دستگاه سنجش میزان هوای بتن گران است و زمان را نیز از دست خواهید داد. اما تصور کنید پروژه را از دست بدهید. بتن تخریب شود. هزینههای تعمیر را محاسبه کنید تا متوجه شوید این آزمایشها و احتیاطها اصلا پر هزینه نیست. هزینه به کنار. شما به عنوان مهندس اعتبار و آبروی خود را در اثر انجام پروژههای تخریب شده از دست خواهید داد.